Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (9)

29 januari 2024

De Italiaanse wetenschapper en uitvinder Innocenzo Manzetti (1826-1877) was een pionier in de ontwikkeling van de telefonie. In 1844 poneerde Manzetti het idee van het realiseren van een telegrafiesysteem. In de 60-er jaren daarna begon hij aan het fabriceren van de spraaktelegraaf. In 1864 slaagt Innocenzo Manzetti erin de menselijke stem - zij het onvolkomen - op afstand over te brengen. In de zomer van 1865 presenteerde Manzetti het resultaat aan de pers.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (9)

Innocenzo Manzetti was een pionier in de ontwikkeling van de telefonie.

De uitvinding werd euforisch beschreven in Italiaanse, Franse en Amerikaanse kranten. Manzetti's “uitvinding” heeft echter nooit een praktische toepassing bereikt. In zijn geboorteplaats Aosta (I) bevindt zich het groots opgezette Manzetti Museum (www.manzetti.eu). De Italiaanse ontwerper, constructeur en uitvinder van de telefoon in 1871, Antonio Santi Giuseppi Meucci (1808-1889), heeft nooit officiële waardering gekregen waar hij volgens velen recht op zou hebben. Hij werkte na zijn studie als technicus in theaters.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (9) - 4

In 1835 vertrok hij naar Cuba voor werk als ontwerper en theatertechnicus en had veel interesse in technologische ontwikkelingen. Bij toeval ontdekte hij een geluidsoverdracht via een koperdraad. In 1850 vestigde hij zich in Staten Island en werkte zijn nieuwe ontdekking verder uit. Ondanks het ontbreken van voldoende financiële middelen en praktische kennis van het Engels, ontwierp hij in 1855 een telefoonsysteem tussen de werkplaats en de woning, waarmee hij met zijn vrouw kon communiceren. Bij een explosie raakte Meucci gewond en kwam terecht in het ziekenhuis.

Zijn vrouw ging zijn prototypes en hulpmiddelen verkopen. De koper werd Alexander Graham Bell. Na het ontslag uit het ziekenhuis stortte Meucci zich weer op de constructie van zijn telefoonsysteem om zo snel mogelijk een patentaanvraag in te dienen in 1871. Door het ontbreken van de betaling aan het Patentbureau kwam er geen behandeling voor zijn “sprekende telegraaf”, ook bekend in de literatuur als de “Teletrofono”. Toen Alexander Graham Bell in 1876 patent op zijn uitvinding verkreeg, daagde Meucci deze voor de rechtbank. In het proces van 1886 bezwijkt Meucci. Ondanks dat een staatssecretaris publiekelijk toegeeft dat er voldoende bewijs is om de uitvinding van de telefoon hem toe te kennen, komt er geen wijziging in de eerder toegekende erkenning voor het ontwerp van Bell. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen