Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (10)

29 januari 2024

Op 2 oktober 1880 nam de private onderneming “Zürcher Telefongesellschaft” het eerste locale telefoonnet in Zwitserland in bedrijf. Bij de Zwitserse Post verscheen in 1980 een speciale postzegel naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het telefoonnet in Zwitserland. Het telefoonbedrijf beschikte toen over een centrale met 200 aansluitingen. De centrale was aanvankelijk dagelijks actief tussen 7 en 21 uur en vanaf 6 november 1880 werd deze beperking opgeheven om daarna continu te functioneren.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (10)

Thomas Alva Edison is vooral bekend als een gewiekste zakenman

Een jaar later werden er ook telefooncentrales in gebruik genomen in Basel en Bern. De Bondsraad van Zwitserland verleende het telefoonbedrijf voor slechts vijf jaar een consessie. Ondanks het financiële risico en een onzekere toekomst waagde het bedrijf deze bijzondere stap om met een geheel nieuwe communicatietechniek de markt op te gaan. De zaken gaan goed en aan het einde van het jaar 1880 heeft het bedrijf al 144 actieve aansluitingen.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Graham Bell (10) - 4

Door een besluit van de Zwitserse overheid in 1881 moest het nog jonge telefoonbedrijf in 1885 de consessie weer tegen een afkoopsom inleveren. Het telefoonnet met de bijbehorende apparatuur werd nu een aangelegenheid voor het staatsbedrijf der PTT. Het maken van de verbindingen werd gedaan door telefonisten. In het jaar 1959 was Zwitserland het eerste land in de wereld met een volautomatisch werkend telefoonnet. Sinds 1964 werden er steeds meer internationale verbindingen geuatomatiseerd. In 1980 kon Zwitserland, na de USA en Zweden, beschikken over het dichtste telefoonnet ter wereld. Het oorspronkelijke telefoonbedrijf produceerde al in de beginjaren 1880 haar eigen apparaten, regelde alle onderhoud en bouwde telefoonverbindingen.

Thomas Alva Edison (1847-1931) staat vooral bekend als een gewiekste zakenman, die fortuin maakte door het opkopen van uitvindingen, het laten registreren van patenten en het vermarkten van de beste uitvindingen. Bekend is hij ook als de uitvinder van onder andere de gloeilamp, de grammofoon en de filmprojector. Verzamelaars van postzegels met het thema Edison weten dat hij nog veel meer heeft uitgevonden, verbeterd en op de markt heeft gebracht. Ook Edison heeft de uitvinding van de telefoon omarmd en telkens de nieuwste ontwikkelingen heeft verwerkt in zijn telefoonapparaten. In dit overzicht “Filatelistische aandacht voor:” krijgt de verzamelaar ook een beeld van de bijdragen van Thomas Alva Edison. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen