Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (7)

10 maart 2024

Door een unieke expositie “Constantijn & Christiaan Huygens - Een gouden erfenis” in de Grote Kerk in Den Haag (in 2013) werd een bijzonder beeld gegeven over het werk en het leven van twee karakters uit de geschiedenis van Nederland en wel over de diplomaat en dichter Constantijn Huygens en zijn briljante zoon Christiaan. Bij deze expositie verscheen een catalogus onder een gelijknamige titel, voorzien van een schat aan illustraties. Het initiatief voor de expositie was de niet-verwachte vondst van graven van beide bekende Hagenaars tijdens restauratiewerkzaamheden in de Grote Kerk.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (7)

Beiden zijn zij geboren en getogen in Den Haag en vonden hun laatste rustplaats, naar later bleek, bij elkaar in de Grote Kerk. Beiden zijn geboren in perioden van oorlog, opstand en van opkomende handel en welvaart. Zo’n 350 jaar geleden was de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de machtigste staat in een wereld met een sterke vloot en een bloeiende en invloedrijke wereldhandel.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (7) - 2 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (7) - 3 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (7) - 4

Rondom die tijd leefden Constantijn en Christiaan Huygens. Constantijn (1596-1687) was een gevierd en veel gevraagd dichter en diplomaat. Als secretaris van de stadhouder van Oranje was hij zeker een van de architecten van de groei en bloei van de Republiek. Zijn briljante en onderzoekende zoon Christiaan (1629-1695) ontwikkelde zich tot een gerespecteerde wetenschapper en onderzoeker met kennis over wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen