Kleurenleer van Wilhelm Ostwald inspireerde kunstenaars (2)

9 maart 2024

Met zijn publicatie “Farbenfibel”, uitgegeven onder eigen beheer in 1916, kreeg Friedrich Wilhelm Ostwald bekendheid in de cultuur- en wetenschapgeschiedenis en veroverde daarbij een blijvende plaats. Zijn onderzoek naar kleur beïnvloedde de personen verbonden aan het Bauhaus en generaties kunstenaars daarna. In zijn leven en werk kende de kleurengids vijftien edities en werd al snel een bestseller.

Kleurenleer van Wilhelm Ostwald inspireerde kunstenaars (2)

Die Farbenfibel

Het is thans een prachtige herontdekking voor iedereen met een liefde of een praktische relatie voor kleur, beschikbaar in de vorm van deze heruitgave, waarvoor de 4e en 5e oorspronkelijke drukken uit het jaar 1920 model stonden. Na een inleiding neemt de auteur Ostwald de lezer mee op reis door en langs de theoretische grondslagen van kleur en de verschijningsvormen ervan.

Kleurenleer van Wilhelm Ostwald inspireerde kunstenaars (2) - 2
In 1887 werd Wilhelm Ostwald (1853-1932) aangesteld als professor in Leipzig. Hier bleef hij aan tot aan zijn emeritaat in 1906. Onder zijn later beroemd geworden leerlingen bevonden zich Svante Arrhenius, Jacobus van 't Hoff en Walther Nernst. Postzegelontwerpers zijn niet altijd accuraat met persoonsgegevens, zoals de tekst op de postzegel laat zien bij het geboortejaar van Friedrich Wilhelm Ostwald.

“Alles wat we zien bestaat rechtstreeks uit kleuren die zich in het gebied van het gezichtsveld verspreiden als grotere en kleinere delen of vlekken. Waar twee of meer vlekken elkaar ontmoeten, ontstaan grenslijnen, waarvan de verbinding de vormen of figuren creëert waaruit we het bestaan afleiden van de objecten die we zien.” Ook de praktische betekenis en mogelijkheden van kleur komen ruim aan de orde in een serie van zes op elkaar aansluitende hoofdstukken. Het geheel sluit af met een interessante verhandeling door Eckhard Bendin over de betekenis van nu van Ostwald’s kleurenleer. De oorspronkelijke tekeningen en kleurenordeningen zijn met veel zorg gereproduceerd.

ISBN 978-3-96849-095-3, “Die Farbenfibel”, Wilhelm Ostwald, Favoritenpresse, 2023, 72 pagina’s, bewerkte herdruk uitgave 1920, € 15.


Gerelateerde artikelen