Zien, waarnemen en herkennen (2)

8 maart 2024

In hoofdstuk twee bespreekt de auteur de fysiologische principes van het oog als optisch systeem. Daarbij komen alle specifieke kenmerken van het oog aan de orde. Ook de bijzondere afwijkingen in het optische systeem, enkele ouderdomskwalen, de werking van het netvlies en het neurale systeem, worden behandeld. Het derde hoofdstuk geeft informatie over de diverse aspecten in de gevoeligheden van het netvlies voor het zichtbare gedeelte van lichtstraling in het elektromagnetische spectrum.

Zien, waarnemen en herkennen (2)

Sehen und Erkennen

Uitgebreid wordt ingegaan op de beginselen van het kleurenzien. De mogelijkheid de wereld in kleur te zien heeft in de geschiedenis velen gefascineerd. Zelfs nu nog worden veel studies verricht naar het ontstaan en de werking van dit fascinerende fenomeen van kleurenzien. Andere onderwerpen in dit hoofdstuk zijn het stereozien, bewegingswaarneming, nabeelden en schijnbewegingen. In het laatste hoofdstuk krijgt de lezer te maken met het verwerken van de informatie op het netvlies in ons bewustzijn.

De fenomenen optische verwisselingen en optische illusies worden uitgebreid behandeld en in beeld gebracht. Achtereenvolgens komen aan de orde de onderwerpen simultaancontrast, kleurcontrast en nabeelden. In de paragraaf Optische verwisselingen bespreekt de auteur de tekortkomingen van ons visuele systeem. Bekende optische verschijnselen zijn het Poggendorff-effect, de Müller-Lyer-verwisseling, de Müsterberg-verwisseling en de Taylor-Woodhouse-verwisseling.

Het geheel is ruim voorzien van illustraties in kleur en zwart/wit. In eerste instantie is het vakboek bedoeld voor fysici, oogartsen, psychologen, fysiologen en andere wetenschappers met belangstelling voor zien en waarnemen. Door het wetenschappelijke karakter en de wijze van behandeling van de onderwerpen is dit boek zeker ook geschikt voor studenten en technici met een studie en interesse in de wetenschappelijke achtergronden van het fenomeen zien & waarnemen. Elk hoofdstuk bevat een uitgebreide literatuurlijst en een trefwoordenregister sluit dit uitstekend verzorgde studieboek af.

ISBN 3-540-585370, “Sehen und Erkennen”, Rainer Röhler, Springer-Verlag, 234 pagina’s.