Ongelofelijke verschijnselen (1)

9 maart 2024

Met het goedogende Engelstalige boek “Incredible Optical Illusions” heeft de bezitter een spectaculair boek met een echt ongelofelijke hoeveelheid optische illusies in handen. Door de inspanningen van samensteller en auteur Nigel Rodgers en met de adviezen van Ian Gordon zijn de meest merkwaardige beelden uit een fantastische reis door de wereld van het onmogelijke in beeld gebracht. Geloof niet altijd uw ogen!

Ongelofelijke verschijnselen (1)

Incredible Optical Illusions

In de wereld van de optische illusies en onmogelijke figuren is hetgeen onze ogen zien dikwijls myterieus en onbegrijpelijk. De inhoud van het boek opent deuren naar de wereld van het magische en visuele bedrog en verklaart in heldere details het ontstaan ervan. De intrigerende en informatieve uitsatraling van de honderden afbeeldingen van illusies laat de kijker watertanden. De lezer maakt kennis met het ontstaan van het perspectief in de tijd van de renaissance door het gebruik van illusies om diepte te suggereren.

Schilderijen van bijvoorbeeld Holbein en Hoogstraten laten deze bijzondere creaties zien. Het oog wordt regelmatig bedrogen en de hersenen zo af en toe flink gepijnigd. Het boek bevat onder andere de hoofdstukken “Perspectief”, “Optische verwisselingen”, “Anamorfosen”, “Schijnbare bewegingen”, “Stereoscopie” en “Optische Fenomenen”. Het geheel is zeer ruim voorzien van illustraties met vele meerkleurige afbeeldingen.

Ongelofelijke verschijnselen (1) - 2 Ongelofelijke verschijnselen (1) - 3 Ongelofelijke verschijnselen (1) - 4

In de introductie geeft de auteur een bondige uitleg van de werking van het oog en ons optische systeem. Daarna is het de beurt aan het onderwerp perspectief. Diverse voorbeelden uit de 15e eeuw en uit het heden maken dit onderwerp heel boeiend. Een bijzondere uitleg is er over de kamer van Ames en het geschilderde 3D interieur van Samuel van Hoogstraten. Vanzelfsprekend worden kunstwerken van René Magritte, William Hogarth, Maurits C. Escher en Salvador Dalí aan de hand van reproducties besproken. (Wordt vervolgd).

ISBN 0-684-84023-5, “Incredible Optical Illusions”, Nigel Rodgers, Simon & Schuster Publishers, 1998, 128 pagina’s.