Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (15)

31 augustus 2023

Een nieuwe beweging van perceptuele abstracte kunst, die al snel door de pers optische kunst “Op-Art” werd genoemd, heeft zich razend snel ontwikkeld tot een zeer gewaardeerde vorm van kunstuiting. In samenwerking met medewerkers van het Columbus Museum of Art verscheen een zeer interessant kunstboek met een prachtig overzicht van de ontwikkelingen in de wereld van optische kunst.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (15)

Johann Wolfgang von Goethe

Aan het begin van de 60-jaren van de vorige eeuw is alles begonnen. Het nieuwe boek geeft in de artikelen alle stappen gedetailleerd weer, die zichtbaar hebben geleid tot de sensationele acceptatie van op-art op schilderijen, als sculpturen en installaties. Meerdere beroemde kunstschilders en kleurendeskundigen experimenteerden in de 19e eeuw met vormen en verdelingen, die een sterke optische uitstraling geven.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (15) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (15) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (15) - 4

De auteur geeft daarover een interessante verhandeling met voorbeelden van onder andere Johann Wolfgang von Goethe, Philipp Otto Runge, Paul Signac, Robert Delaunay en Wassily Kandinsky. Aan de grondslagen voor de op-art is het werk van Victor Vasarely, François Morellet, Bridget Riley en Josef Albers gekoppeld. Nagenoeg alle op-art kunstenaars zijn in het boek met werken vertegenwoordigd.

De lezers maken kennis met werken van Edna Andrade, Ludwig Wilding, Jesús Rafaël Soto, Carlos Cruz-Diez, Yaacov Agam en Karl Gerstner. Een werkelijk waardevol kunstboek voor liefhebbers. ISBN 978 1 8589 4389 3, “Optic Nerve”, Joe Houston, Merrell Publishers Limited, 2007, 208 pagina’s. (Wordt vervolgd).