Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (16)

2 september 2023

Onze kennis over kleur is gecreëerd, overgedragen, toegepast en ontwikkeld en niet alleen in verschillende wetenschappelijke disciplines, zoals natuurwetenschappen, chemische wetenschappen, biologie en fysiologie, maartevens in de kunst, esthetiek, ambachten, technologie en handel sinds de oudheid.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (16)

Johann Wolfgang von Goethe

Voor elk van deze gebieden is onze kennis over kleur gericht op verschillende doelen en gebruiken en bestaat in verschillende en soms uiteenlopende vormen en voorstellingen. Het geheel aan kennis over kleur bestaat als basis uit een samenstel van praktische en theoretische vormen van kennis en ervaring uit de dagelijkse, esthetische, wetenschappelijke, technische, economische en filosofische context.

De kennis over kleur heeft vooral in de “oudheid” geleid tot het ontstaan van meerdere kleurentheorieën, definities en afspraken over waardering, uitingen en waarneming van kleuren. Natuurlijk staan onze ogen en de visuele waarneming centraal in de geschiedenis van kleurenleer. Inmiddels beschikken wij over apparaten voor kleurmetingen, kleurcorrectie en het spelen en experimenteren met kleur.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (16) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (16) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (16) - 4

Er is nog steeds wetenschappelijk onderzoek gaande naar het fenomeen van kleur en de fysiologie van ons oog en kijksysteem. Een groot deel van onze huidige kennis over kleur heeft zich ontwikkeld in de 17e en 18e eeuw. Kleurenkennis maakte juist in die twee eeuwen een forse groei door, door het werk van wetenschappers, onderzoekers, kunstenaars, filosofen en vooral door vele onbekende denkers en doeners.

Het boek Colour Histories geeft feiten en gebeurtenissen, die bijdroegen aan deze interessante ontwikkelingen, aan de hand van bijdragen over de wetenschap, kunst en technologie van kleur in de 17e en 18e eeuw, geschreven door vooraanstaande auteurs met kennis en ervaring met kleur. In een ruim opgezette introductie zijn de belangrijkste stappen in de ontwikkeling van onze kennis over kleur aan de hand van verwijzingen naar eerder verschenen literatuur, verhandelingen, publicaties en studie- en referentieboeken beschreven. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen