Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (17)

6 september 2023

De inhoud van deze introductie nodigt de lezer uit om snel naar de tekstbijdragen te gaan. Kleurrijke illustraties bij de artikelen zijn in een separaat kader verzameld. Elk artikel sluit af met een uitgebreid literatuuroverzicht.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (17)

Johann Wolfgang von Goethe

Een diversiteit van alle onderwerpen uit de kleurenleer en stijlen van wetenschappers en auteurs zorgen ervoor dat lezers een bijzondere benadering krijgen van de historische ontwikkelingen, de opgeworpen drempels, verwijten van collega wetenschappers, de tegenstrijdigheden, tegenwerkingen en resultaten van experimenten.

Interessant is het ontstaan van fenomenen van kleurpiramides, kleurcirkels, kleursystemen en kleurterminologieën. Ook de weg naar het benoemen en definiëren van kleuren is een boeiende geschiedenis. De ontdekking van het lichtspectrum door het gebruik van een prisma door Isaac Newton moet vast een schok gegeven hebben bij vele wetenschappers.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (17) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (17) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (17) - 4

Honderd en vijfentwintig jaar na deze ontdekking door Newton presenteerde Goethe de resultaten van zijn experimenten en publiceerde in 1810 zijn kennis in zijn boek “Zur Farbenlehre”. In meerdere artikelen zijn juist deze twee opmerkelijke gebeurtenissen aangehaald en besproken.

Door de diversiteit aan bijdragen maken lezers ook kennis met ontwikkelingen van kleur en kleurenleer in Japan en veelal als inleidingen in de Griekse geschiedenis en historische verhandelingen over kleur. Zowel de zwart/wit afbeeldingen tussen de teksten door, als de bundeling van veel verhalende en kleurrijke afbeeldingen maken dit studieboek over kleur en fascinerende gebeurtenissen en presentaties in de 17e en 18e eeuw tot een waardevol document voor elke liefhebber en professionele gebruikers van kleur en kleursystemen. ISBN 978-3-11-033573-6, “Colour Histories”, Magdalena Bushart en Friedrich Steinle, Walter de Gruyter Publishing, 2015, 420 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen