Ludwik Lejzer Zamenhof (1859-1917)

4 september 2023

De van oorsprong Poolse oogarts Ludwik Lejzer Zamenhof (1859-1917) was tevens polyglot en filoloog, maar werd vooral bekend als de grondlegger van de internationale hulptaal Esperanto. De naam van de taal is ontstaan vanuit eerder gebruik van zijn pseudoniem Dr. Esperanto. Hij was de zoon van Mordechai Mark Zamenhof en Rozalia Zofer. Zijn moedertalen waren Russisch, Jiddisch en Pools, maar Ludwik sprak ook vloeiend Duits.

Ludwik Lejzer Zamenhof (1859-1917)

Ludwik Zamenhof is grondlegger van de internationale hulptaal Esperanto.

Later leerde hij ook Frans, Latijn, Grieks, Hebreeuws en Engels en had tevens interesse in Spaans, Italiaans en Litouws. Hij werd 12 maal voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede. Ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van de dood van Zamenhof in 2017, heeft UNESCO Zamenhof, samen met nog honderd andere persoonlijkheden, uitgeroepen als een verdienstelijke internationale persoonlijkheid.

Ludwik Lejzer Zamenhof (1859-1917) - 2 Ludwik Lejzer Zamenhof (1859-1917) - 3 Ludwik Lejzer Zamenhof (1859-1917) - 4

Nadat hij zijn doctorstitel in de medicijnen had behaald, ging hij zich specialiseren in de oogheelkunde. Geld om een studieboek uit te geven over Esperanto, bezat hij in die jaren niet. Daarin kwam verandering toen hij Klara Silbernik, zijn toekomstige vrouw leerde kennen. Haar vader was zeepfabrikant die geïnteresseerd bleek in de ideeën van zijn toekomstige schoonzoon.

Hij gaf aan zijn dochter een aardige bruidsschat mee, waardoor Zamenhof nog in het jaar van zijn huwelijk 1887 een boekje kon uitgeven ter kennismaking met de door hem ontworpen taal, die hij als “Internationale Taal” noemde. Zijn werkzaamheden in de oogheelkunde verdwenen daarna al snel.


Gerelateerde artikelen