Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (18)

7 september 2023

De in het studie- en referentieboek “Die Farben und der Goldene Schnitt” gepresenteerde en uitgebreid besproken kleurenleer berust op een ontdekking van de auteur, dat kleuren zich laten ordenen volgens het principe van de gouden snede. Zijn ontdekking en ervaringen bij het overdragen van kennis hebben invloed op de algemene kennis over kleurtheorieën en kleurtoepassingen.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (18)

Johann Wolfgang von Goethe

De samenhang met prismatische kleuren, de basiskleuren en complementaire kleuren in het gehele kleurenscala wordt met de bekend veronderstelde kleurtheorie verklaard. De uitvoerige informatie over historische aspecten in de kleurenleer en het gebruik van ruim 400 kleurrijke afbeeldingen maken het voor de lezers en gebruikers van dit geweldige studieboek gemakkelijk om alles uit dit complexe thema te begrijpen.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (18) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (18) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (18) - 4

Zijn ervaringen bij het geven van colleges aan studenten van verschillende niveaus vormen de basis voor dit educatieve werk. De auteur werd gefascineerd en sterk geprikkeld door het fenomeen kleur bij het zien van een kleurencirkel, die door zijn vader ontworpen was op basis van de zes prismatische kleuren en op het omgekeerde spectrum volgens de didactische benadering in de kleurenleer van J.W. Goethe. Ferdinand Wülfing analyseerde het werk van zijn vader tijdens zijn studie voor een functie in het kunstonderwijs.

Hij gaf les op scholen in Parijs, Quito en in Berlijn en is tevens kunstenaar. De inhoud van het boek geeft de resultaten van onderzoeken en experimenten weer en beschrijft de oplossing van een centraal probleem in het bestuderen van kleur: het probleem van de verdeling van elementaire kleuren in de kleurencirkel. Het boek is bedoeld voor schilders en voor allen die zich interesseren voor kleuren en met kleuren werken. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen