Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (3)

25 oktober 2021

Nikola Tesla imponeerde bezoekers van de wereldtentoonstelling in Chicago in 1893 met demonstraties van de ongekende mogelijkheden van elektrisch licht. Thans kunnen we constateren dat de jaren tot het jaar 1894 de meest succesvolle jaren voor Tesla waren op het gebied van inkomen en aanzien in de wereld van elektriciteit.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (3)

Ook op vele bankbiljetten is Tesla afgebeeld.

In zijn leven vol spanning en elektriciteit voerde hij in zijn laboratorium experimenten uit, waarbij statische elektriciteit voor spectaculaire visuele effecten zorgde. Met de vele op uitstekende wijze ontworpen postzegels met afbeeldingen van de uitvindingen, ontdekkingen en resultaten van experimenten door Nikola Tesla hebben postzegelverzamelaars een fascinerend overzicht van zijn veelal unieke avonturen en kunde.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (3) - 4

Het zijn daarbij vooral de op commerciële basis uitgegeven blokken en zegels, die een prachtig en leerzaam overzicht geven van zijn genialiteit. Hij maakte zich wel erg druk om het verlenen van een Nobelprijs aan Marconi in 1909 en betwistte de geldigheid van Einsteins werk.

Bekend is dat Marconi voor het opbouwen en demonstreren van zijn eerste draadloze trans-atlantisch radiocontact gebruik maakte van eerder gepubliceerde uitvindingen van Nikola Tesla. Op zijn 75e verjaardag werd Tesla in 1931 (ook het overlijdensjaar van Edison) extra in het zonnetje gezet door een foto van hem op de omslag van het tijdschrift Time en door de vele positieve bijdragen. Ook op vele bankbiljetten is Tesla afgebeeld. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen