Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (10)

26 februari 2023

Belangrijke stappen in het verdere onderzoek naar een wereld binnen de visuele waarneming tussen onze wetenschap en kunst, werden gezet met presentaties van de stroboscopische schijf (1832/33) en de stereoscoop in het jaar 1838. Het ervaren van beeldbewegingen en het zien van diepte in vlakke afbeeldingen maakten deze technieken populair. Beeldillusies in onze visuele waarneming werden speerpunten bij empirische experimenten in de wetenschap van het zien.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (10)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

De inhoud van dit voortreffelijke studieboek en super inspiratiebron voor onderzoekers en professionals in de gebieden Psychologie, Fysiologie, Multimedia, Perceptie en Kunstvorming is het resultaat van een uitgebreide wetenschappelijke studie naar de geschiedenis van de visuele waarneming. Het studieboek is oorspronkelijk verschenen als een dissertatie in de Duitse taal.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (10) - 4

De auteur brengt haar verworven kennis en ervaringen over in een tweedeling van het onderwerp “Seeing Motion”, te weten het onderzoek naar de verschijnselen van illusionistische bewegingen, schijnbeelden en driedimensionale afbeeldingen en een gedeelte over een artistieke transformatie naar een kunstzinnige uitvoering. Met dit tweede gedeelte is er natuurlijk aandacht voor de stroomversnellingen in de kunst, multimedia en de digitalisering van kunst in de 20e en 21e eeuw.

Het boek is rijk aan illustraties en in gebonden uitvoering. In de kantlijnen staan voortdurend toelichtingen op bijzondere activiteiten van in de tekst genoemde wetenschappers. Het eerste gedeelte start met een introductie van beschouwingen van een aantal beroemde wetenschappers als Kepler, Descartes, Mach en Helmholtz. De uitvinding van de camera obscura zorgde voor een flinke invloed op de beeldwetenschap, filosofie en kunst in de 17e en 18e eeuw. (Wordt vervolgd).