Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (7)

23 februari 2023

Vanuit een rijke ervaring met het vinden en bundelen van optische illusies en vele andere merkwaardige fenomenen is door Paul M. Baars een prachtig boek gemaakt en op een bijzonder aantrekkelijke manier samengesteld met de mooiste optische en visuele illusies. Het is een juweel van een vermakelijk, onderhoudend, inspirerend, fascinerend, boeiend en allesomvattend plaatjesboek geworden! Een echt spel met visuele illusies.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (7)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Het voorwoord is geschreven door Joost Elffers, eveneens auteur en samensteller van boeken op het vlak van zien en waarnemen, waaronder de onderwerpen anamorfosen en tangram. “Bijna iedereen denkt dat datgene wat hij of zij ziet, de werkelijkheid is” schrijft hij in zijn bijdrage. Met de inhoud van het boek krijgen wij tijdens het kijken naar al die mooie plaatjes daardoor een geheel andere kijk op onze visuele voorstellingen.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (7) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (7) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (7) - 4

Paul Baars verdeelde de grote diversiteit aan onderwerpen in zeven hoofdstukken, zoals het hoofdstuk “Perspectief in de Oudheid”, “Onmogelijke figuren en constructies”, “Omkeerplaatjes”, “Mathematische patronen”, “Geometrische illusies”, “Nabeeldeffecten” en “Bewegingen”. Elk hoofdonderwerp is ruim toegelicht in een aantrekkelijke inleiding en verklaring over het specifieke visuele bedrog van ons zien en waarnemen.

Paul Baars gaf dit mooiste Nederlandse boek over optische illusies de bijzondere titel “For our Eyes only” en bracht op de voorzijde een ronde sticker met een lenticulaire afbeelding aan, waarin de spiraal gaat bewegen bij het kantelen van het boek of door een beweging van de kijker. Van dit boek verschenen vertalingen in de USA, Engeland en Duitsland. Ook een bedrijf op het gebied van zien en waarnemen bracht een Nederlandse editie in een speciaal ontworpen omslag uit. (Wordt vervolgd).