Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (12)

1 maart 2023

Het nieuwste boek van Nicholas Wade is een juweel voor iedereen die werkt in de vakgebieden Zien, Waarnemen, Perceptie en Kunst en voor alle liefhebbers van het spel met visuele waarneming en illusies. De publicatie “Art and Illusionists” maakt deel uit van een reeks boeken in de serie Vision, Illusion and Perception (VIP) met informatie over nieuwe ontwikkelingen en innovaties uit de onderzoeksgebieden zien en waarnemen.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (12)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

In zijn fascinerende boek maakt de wetenschapper en auteur Nicholas Wade veelvuldig gebruik van zijn unieke creatieve specialiteit van het combineren van tekeningen, kunstwerken en foto’s met afbeeldingen van personen in nieuwe verrassende illustraties. De illustraties met een meervoudige betekenis maken de inhoud van het boek van extra waarde en geven waarnemers een volledig en speels kijkgenoegen.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (12) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (12) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (12) - 4

Dagelijks is het waarnemen van gebeurtenissen in de directe omgeving een routine geworden. Het kijken wordt echter genieten wanneer wij situaties of illustraties zien die we niet direct begrijpen of merken dat wij anders reageren op de illustratie dan we normaal doen. Misschien hebben we dan te maken met het fenomeen van een visuele of optische illusie of met een ongecontroleerde beeldbeweging op ons netvlies en vreemd reageren van ons brein.

Het boek Art and Illusionists is een verzameling van fascinerende en magische illustraties, die laten zien dat wij onze visuele waarneming op verschillende manieren kunnen manipuleren. Dat alles gewoon op het platte vlak. Het boek geeft tevens informatie over de aspecten, kenmerken en de achtergronden hoe wij illustraties waarnemen en hoe wij worden beïnvloed door contouren, schaduwen, kleuren en omgevingsfactoren. We worden daarbij regelmatig op het verkeerde been gezet en soms zien wij het optisch bedrog en gegoochel met het perspectief pas na enkele ogenblikken of met enige uitleg. (Wordt vervolgd).