Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (13)

2 maart 2023

Afbeeldingen zijn niet alleen een bron van inspiratie voor kunstenaars, die de afbeeldingen realiseren, maar zijn ook een uitdaging voor wetenschappers, die perceptuele effecten ervan bestuderen en analyseren. Beiden ontwerpen en realiseren afbeeldingen die zorgen voor een complete verwarring en die ons uitdagen om achter de “geheimen” van de voorstelling te komen.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (13)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Auteur Nicholas Wade draagt zijn kennis, ervaringen en creatieve vaardigheden op een bijzondere wijze aan de lezers over en zet ze aan tot nader onderzoek. De lezers worden aangespoord om zelf te experimenteren om daarmee de paradox in vele illusionistische afbeeldingen te ontdekken en te ervaren.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (13) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (13) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (13) - 4

Met gebruik van een 3D anaglyfenbril kunnen de 3D-illustraties beoordeeld worden en met hulp van een streepjespatroon op transparant materiaal wordt gespeeld met dynamische moirépatronen. Elke cultuur of culturele stroming kent een eigen ontwikkeling in bronnen voor visuele stimulatie of communicatie, zoals door decoraties van het eigen lichaam, het ontwerpen van eigen objecten en gebruiksvoorwerpen en gebruik van symbolen en kunst.

De auteur geeft in zijn introductietekst een beeld van historische ontwikkelingen van de beeldcultuur en combineert daarin portretten van personen als Alberti, Brunelleschi, Plato, Magritte en Kitaoka met het werk waarvoor zij stonden. Hij noemt René Magritte zelfs één van de inventiefste kunstenaars van de 20e eeuw. Zijn spel met onze visuele waarneming is grandioos origineel en een aantal van zijn kunstwerken zijn iconen van beeldkunst geworden, zoals het schilderij van de pijp. Iconisch is ook de tekening Dürer’s raam uit 1538.