Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (14)

6 maart 2023

In zijn introductie geeft Wade lezers een beeld van onderwerpen in 15 hoofdstukken van het boek met veel verrassingen en ideeën voor ontwerpers, docenten, studenten, wetenschappers, psychologen, fysiologen en kunstenaars. Anamorfosen zijn behandeld in het hoofdstuk Perspectivische paradoxen met werk van Leonardo da Vinci, Jean-François Nicéron, Patrick Hughes, Yaacov Agam en István Orosz.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (14)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Daarna volgt een andere techniek voor het begoochelen van ons visuele systeem met hulp van het fenomeen van trompe l’oeil, een creatieve “net echt” beeldtechniek. Je zou zweren dat er ramen in de wand zijn aangebracht! Het lijkt wel een echte vlieg op het gordijn! De techniek trompe l’oeil wordt al eeuwenlang toegepast in binnen- en buitenarchitectuur en -inrichtingen. De auteur heeft veel leuke illustraties ontworpen in deze techniek.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (14) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (14) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (14) - 4

Aandacht is er voor vlakverdelingen, onmogelijke figuren, het surrealisme, dubbelzinnige figuren, geometrische optische illusies en verborgen figuren. Het verschijnsel woordbeeld levert leuke creaties op. Na dit onderwerp bespreekt de auteur het fenomeen kleur, contrasten bij kleur en zwart/grijs/wit en een aantal merkwaardige verschijnselen.

Het hoofdstuk Gezichten speelt met allerlei verschijningsvormen van gezichten in een spel met kunst. Het boek eindigt met het behandelen van de onderwerpen optische schitteringen en bewegingen in de kunst, moiré-effecten, stereoscopisch zien en autostereogrammen. Een trefwoordenregister en een literatuuroverzicht maken dit unieke studie- en kunstboek compleet. ISBN 978-3-319-25227-8, “Art and Illusionists”, Nicholas Wade, Springer International Publishing, 2016, 386 pagina’s. (Wordt vervolgd).