Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (30)

23 maart 2023

In de periode 1562/63 start zijn inzet voor de adeldom in Wenen in dienst van keizer Maximilliaan II. Zijn fantasieën worden werkelijkheid in de werken met omkeerfiguren en fantasievolle portretten. Ook schilderde hij levensechte portretten van personen uit het rijke Weense hofleven. Het beeld werd daarna verder verfraaid door het gebruik van bloemen en ook de experimenten met beelden van gestapelde dieren kregen steeds meer vorm, inhoud en aandacht.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (30)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Het beroemde en magische Arcimboldo-effect werd geboren en verfijnd tot een optisch fenomeen. Na de dood van keizer Maximilliaan II werd Arcimboldo door keizer Rudolf II in dienst genomen, om verder te werken aan kunst, het humanisme en de wetenschap van de natuur. Arcimboldo ontwikkelde zich ook al snel als een begaafd regisseur, kostuumontwerper en organisator van grote evenementen.

Over de Praagse tijd aan het hof van keizer Rudolf II is weinig bekend. In 1587 mocht hij op voorwaarde nog te blijven werken voor Rudolf II, zich weer vestigen in Milaan. Hij werd daar als een belangrijke kunstenaar geëerd en kreeg de titel als uitvinder van een nieuw thema in de schilderkunst. Arcimboldo leefde in rijkdom en genoot van zijn bekendheid. Het rijke kunstboek bevat 385 afbeeldingen en vele artikelen met een interessante inhoud.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (30) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (30) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (30) - 4

Een boek voor de liefhebbers van kunst en historie. De fascinerende kunst van Arcimboldo is ook een inspiratiebron voor postzegelontwerpers. De vier afbeeldingen in een onmogelijk venster van Jos de Mey zijn prachtige voorbeelden van het Arcimboldo-effect. De plaatjes behoren tot de serie omkeerillusies en het unieke effect van verwisselingen.

Arcimboldo’s figuren en andere vormen van optische illusies worden vaker als onderwerp of onderdeel voor een nieuwe postzegel gekozen door opdrachtgevers en ontwerpers van officiële postzegels. Maar ook particulieren hebben de weg naar het zelf realiseren van officiële postzegels gevonden. Tezamen met geldige postzegels uit meerdere landen wordt zo een leuke en interessante verzameling postzegels opgebouwd. “Arcimboldo 1526-1593”, Sylvia Ferino-Pagden, Hatje Cantz Verlag, 320 pagina’s, ISBN 978 3 7757 2154.(Wordt vervolgd).