Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (29)

22 maart 2023

De uiterst merkwaardige en fascinerende portretten van de Italiaanse kunstschilder Giuseppe Arcimboldo (1526-1593) zijn inmiddels wereldberoemd geworden. Zijn schilderstijl is verbluffend en verrassend. Bovendien zijn de prachtige kunstwerken kijkplaten met een spel van werkelijkheid en illusie. Ondanks de grote bekendheid over zijn oeuvre aan kunstwerken is over zijn werkelijke leven niet zoveel bekend.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (29)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Beroemd is Arcimboldo geworden door een serie jaargetijden met gezichten van mensen, die geschilderd zijn door een unieke combinatie en positie van planten, bloemen en vruchten. Het samenstel lijkt wel erg veel op het gezicht van een mens. In zijn leven werd Arcimboldo geroemd en geëerd en gingen zijn schilderijen voor grof geld van de hand. Na zijn dood werd hij snel vergeten, maar aan het begin van de 20e eeuw werd zijn kunst weer ontdekt en kozen moderne kunstenaars voor delen uit zijn oeuvre.

Ter gelegenheid van twee enorme exposities in Parijs en Wenen is een prachtig kunstboek verschenen over zijn leven en zijn kunstzinnige werken. Arcimboldo’s bizarre kunstcomposities uit bloemen, vruchten, dieren en andere objecten zijn op een voortreffelijke wijze beschreven en in beeld gebracht door een team van deskundigen in het omvangrijke kunstboek Arcimboldo.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (29) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (29) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (29) - 4

Vragen over zijn jeugd, opvoeding, opleidingen, vorming, talent, interesses en werkzaamheden zijn uitgebreid in historisch perspectief onderzocht en onderhoudend behandeld en zijn boeiend en interessant om te lezen. Auteurs vertellen over de geschiedenis van zijn eerste stappen en ontwikkeling als kunstenaar in Milaan.

De vader van Giuseppe Arcimboldo werkte daar samen met Bernardino Luini, de Milaanse schilder en sterke aanhanger van het werk van Leonardo da Vinci, aan het bouwen van kerken in Milaan. Ook Giuseppe is met zijn creatieve werk sterk verbonden aan het bouwen en inrichten van kerken. Tot 1558 wordt hij betaald voor zijn fresco’s, glas in lood ramen, tapijten en sculpturen. (Wordt vervolgd).