Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (27)

20 maart 2023

Wanneer het beeld op een gedrukte afbeelding plotseling beweegt of een getekende kogel zomaar vrij in de lucht gaat zweven, dan is er sprake van het bijzondere verschijnsel van optische effecten. De kijker ziet in dergelijke beelden al snel diepte of ruimtelijke bewegingen, terwijl alles slechts plat en tweedimensionaal is getekend.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (27)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Dit fascinerende spel van vorm, kleur en bewegende effecten heeft de Zwitserse Post door kunstenaar Youri Messen-Jaschin laten uitwerken op drie bijzondere postzegels met optische kunst. De drie postzegels met optische kunst zijn gedrukt in offsetdruk door Joh. Enschedé te Haarlem in opdracht van de Zwitserse Post.

In het uitgifteprogramma zijn dit de allereerste op-art postzegels van Zwitserland. De officiële postzegels zijn zelfklevend uitgevoerd. In het klantentijdschrift Die Lupe zijn de postzegels besproken en afgebeeld en is een interview met de op-art kunstenaar uit Lausanne afgedrukt. Het zijn relatief grote postzegels met afmetingen van 40,5 x 44 mm.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (27) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (27) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (27) - 4

Voor verzamelaars van het thema Optische Illusies op Postzegels een unieke mogelijkheid om de nog kleine verzameling uit te breiden met drie prachtige ontwerpen. De kunstenaar heeft ook drie bijbehorende ansichtkaarten ontworpen met drie andere optische fenomenen. Dit bijzondere initiatief van de Zwitserse Post zal zeer worden gewaardeerd door verzamelaars en liefhebbers van optische en kinetische kunst.

Optische kunst kreeg in het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw vorm, inhoud en betekenis in de kunstwereld. Het publiek kon al snel de zogenoemde op-art waarderen door de interessante en fascinerende bewegingen in het beeld. Met geometrische figuren en lijnen, alsmede door gebruik van bepaalde kleuren of kleurcombinaties ontstaan door de ogen en in het brein van kijkers wonderlijke en verrassende optische en bewegingseffecten.