Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (24)

17 maart 2023

Reizen bleek een belangrijk deel uit te maken van het leven en werk van Escher. Hij deed er inspiratie mee op. Schetsen die hij maakte in het Alhambra maakten deel uit van de expositie. Zijn meesterlijke vlakverdelingen zijn wereldberoemd geworden. Ook door het werk van Roger Penrose, zijn wetenschappelijke publicatie en presentatie over het fenomeen van de onmogelijke driehoek en de door hem gevoerde correspondentie, werd Escher nog meer geïnspireerd tot het maken van spraakmakende kunstwerken.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (24)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

In de catalogus van de expositie brengen deskundigen gedetailleerde informatie en wetenswaardigheden over de bekendheid van M.C. Escher en zijn belangstelling voor vlakverdelingen. Het is een geïllustreerde kunstpublicatie geworden. Het werk van M.C. Escher heeft weliswaar een wiskundige uitstraling, maar wordt toch door iedereen met interesse in kunst in ruime mate gewaardeerd.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (24) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (24) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (24) - 4

Zijn werk is regelmatig inspiratiebron voor veel ontwerpers, reclamemakers, architecten, bouwers van tentoonstellingen en steeds meer zichtbaar door de keuze van ontwerpers van postzegels en andere filatelistische materialen. Postzegels met Escherachtige figuren en afbeeldingen kunnen ingedeeld worden in het interessethema “Optische Illusies op Postzegels”. Het bouwen aan een postzegelverzameling rondom optische illusies is extra boeiend door de veelzijdigheid van dit fenomeen, de magie en de geraffineerdheid van optische en visuele illusies.

Laat de catalogus van de expositie een inspiratiebron zijn of kijk naar het boekje “Escher - Wandelingen in de tijd”, dat verkrijgbaar is via de webshop van de nieuwsbrief Optische Fenomenen. In ons land is het werk van M.C. Escher permanent aanwezig in “Escher in Het Paleis” aan het Lange Voorhout 74 te 2514 EH Den Haag, www.escherinhetpaleis.nl. ISBN 978-1-906270-88-9, “The Amazing World of M.C. Escher”, Micky Piller, Patrick Elliott en Frans Peterse, National Galleries of Scotland, 2015, 144 pagina’s.(Wordt vervolgd).