Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (21)

14 maart 2023

Een reis door de wereld van de menselijke optische en visuele waarneming. Het bestuderen van de invloed op ons zien en waarnemen door geometrisch-optische illusies levert heel veel materiaal, kennis en ervaring op voor waarnemingspsychologen en perceptieonderzoekers. Zij leren zo alles over onze foutieve waarneming, maar verzamelen tevens informatie over een correcte waarneming.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (21)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Dankzij het gebruik van optische illusies bij het uitvoeren van experimenten bij onderzoek naar onze reacties bij kijken, observeren en het waarnemen van objecten en situaties, krijgen onderzoekers een volledig inzicht en beeldvorming van de fascinatie van de optische en visuele waarneming. Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van experimenten en onderzoeken is het op de hoogte zijn van eerdere opgedane ervaringen door wetenschappers en onderzoekers van het eerste uur.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (21) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (21) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (21) - 4

De Duitse natuurkundige en auteur van meerdere wetenschappelijke publicaties op het gebied van visuele waarneming, Thomas Ditzinger, neemt in zijn boek “Optische illusies” lezers mee op een thematische en leerzame reis door de wereld van de visuele waarneming. Hij beschrijft niet alleen de fenomenen in het boeiende vakgebied, maar geeft tevens de bijbehorende verklaringen. Daarbij is er veel aandacht voor klassieke illusies en de wetenschappers die bijdroegen aan het ontdekken, respectievelijk ontwikkelen van fascinerende vormen van illusies. Maar door eigen kennis en de resultaten van experimenten is het de auteur tevens gelukt om een extra aantrekkelijke schat aan bekende en minder bekende optische illusies aan de inhoud toe te voegen. (Wordt vervolgd).