Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (20)

13 maart 2023

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Engelse gezelschap “The Magic Circle” bracht de Britse Posterijen op 15 maart 2005 een serie van vijf unieke goochelpostzegels uit. De organisatie en vereniging “The Magic Circle”, met een internationale uitstraling, is de meest bekende club in de fascinerende wereld van magie en illusie.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (20)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Met een aantal van ruim 1500 leden in binnen- en buitenland heeft deze internationale vereniging een bijzonder aanzien in de internationale wereld van goochelaars en andere liefhebbers van het goochelen met illusies. Een lang gekoesterde wens bij The Magic Circle ging in vervulling bij de opening in 1998 van een eigen clubgebouw in Euston, in de omgeving van Londens West End.

De serie postzegels bevat op elke zegel een visuele illusie. Het is niet alleen dat wat je ziet! Er is namelijk veel meer te zien door de aangegeven goocheltrucs uit te voeren. Door te krassen met een munt op één van de zegels vindt de krasser kop of staart (Mi 2286). Van deze zegel zijn er dus twee verschillende typen uitgegeven. Eén met een verborgen “Hoofd” en één met een verborgen “Staart”.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (20) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (20) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (20) - 4

De zegels “Geknoopte zakdoeken” (Mi 2288) en “Het hoedenspel” (Mi 2290) in de serie Optische Illusies zijn extra bedrukt met een warmtegevoelige inkt. Zachtjes wrijven met de vinger geeft een verandering van het beeld. Onder één van de hoedjes op de zegel (Mi 2290) wordt al snel de piramide zichtbaar door de warmte van de vinger. Bij de andere zegel (Mi 2288) met een extra warmtegevoelige drukinkt wijzigt na een poosje de kleur van de zakdoek.

Bij de zegel met het konijn en de hoed (Mi 2287) beleeft men een illusie van dichtbij. Door al kijkend naar een konijn de zegel langzaam naar de neus te bewegen komt het konijn boven een hoed te hangen en zou er zo in kunnen vallen en geheel verdwijnen. De vijfde magie postzegel (Mi 2289) laat de bezitter weer kennismaken met het optische effect van nabeelden. Ook nu weer is een unieke optische illusie een feit!

Kijkt u circa 30 seconden lang naar het witte puntje midden in het groene hart en richt u de blik daarna op een witte wand, dan verschijnt het hart in een andere kleur op uw netvlies. Het verschijnsel van magie en optische illusies op postzegels is zeer de moeite waard om te verzamelen. Door de redactie van Optische Fenomenen zijn reeds vele leuke postzegels verzameld in het hoofdthema Optische Verschijnselen. Een serie postzegels voor alle leeftijden! (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen