Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (17)

10 maart 2023

Het mooie en educatieve concept van de kunsttentoonstelling “OOG & Blik” in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen in het Belgische Gent was te bezichtigen in 2008. Met de andere kijk op gezichtsbedrog en het werk van kunstschilder Jos de Mey (1928-2007) is het waardevolle concept ontwikkeld over het verschijnsel optische illusies en de illusionistische architecturale werken van deze Vlaamse kunstschilder met een wereldwijde bekendheid.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (17)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Door Jos de Mey ontworpen en gerealiseerde kunstwerken maken deel uit van de kunstbestanden van grote privécollecties en diverse musea en galerieën zijn eveneens in het bezit van kleurrijke en fascinerende constructies, die niet of nooit in het echt gerealiseerd kunnen worden. Jos de Mey plaatste de meeste constructies in een Vlaams landschap en speelde met de figuren van Brueghel, die perfect passen in de imaginaire omgeving van illusies, die op een perfecte wijze op het canvas of board kon laten ontstaan.

De omvangrijke tweetalige publicatie bij de compacte interactieve tentoonstelling bevat een informatief tijdsbeeld over het ontstaan van beeldtechnieken, illusies en optische verschijnselen, met een schat aan leuke illustraties en verdiepingen van de onderwerpen. Bijzondere aandacht is er voor het wetenschappelijke werk van Joseph Antoine Ferdinand Plateau (1801-1883).

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (17) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (17) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (17) - 4

Plateau werd in 1835 benoemd als docent aan de Universiteit Gent. Hij deed onderzoek naar de waarneming van kleur, complementaire kleuren en hun onderling verband. Plateau noemde complementaire kleuren accidentele kleuren. Hij wordt beschouwd als uitvinder van een optisch toestel voor het bekijken van vervormde figuren die op een ronddraaiende schijf zijn aangebracht, de anorthoscoop. Ook is hij de uitvinder van de phenakistiscoop, een optisch toestel waarmee bewegende beelden getoond worden, en publiceerde uitgebreid over zijn opgedane ervaringen met het visuele fenomeen van nabeelden. (Wordt vervolgd).