Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (16)

9 maart 2023

De auteur koos voor de behandeling van het onderwerp voor 16 hoofdstukken. In afzonderlijke kaders vinden de gebruikers demonstratieopdrachten waarmee de specifieke onderwerpen extra interessant worden. Na een inleiding over waarneming volgt een inleiding in de psychologie van het waarnemen en verwerken van prikkels in het neuronale circuit.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (16)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Dan volgt informatie over de organisatie in onze hersens en het waarnemen van objecten. Het fenomeen van optische illusies komt dan ook al ter sprake en krijgt het kader voor aandacht in relatie tot observaties, herkennen en verwerken bij visuele waarneming een belangrijke positie in de leerstof.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (16) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (16) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (16) - 4

Klassieke onderwerpen als kleurwaarnemingen, diepte- en groottewaarneming, bewegingswaarneming, sensorische en motorische functies, de auditieve waarnemingen en de werking van het gehoorsysteem zijn uitgebreid behandeld. Het verschijnsel van optisch bedrog en andere merkwaardige waarnemingsfenomenen hebben altijd een speciale plaats in de behandeling van de principes van de Gestaltpsychologie.

Welke rol de Gestaltpsychologie ook nu nog speelt in de waarnemingspsychologie is gedetailleerd behandeld met tekst en illustraties. Belangstelling is er voor het zien en waarnemen van diepte en van 3D-stereoscopische foto’s en video. Verder is er leerstof over de tastzin, de reuk en de smaak. Elk hoofdstuk bevat oefeningsvragen en prikkels om de geboden leerstof te verdiepen. Ook thematische verzamelaars van postzegels vinden veel fascinerende informatie op over het gekozen thema. Oogheelkunde is zo’n interessant thema! ISBN 978-3-8274-1766-4, “Wahrnehmungspsychologie”, E. Bruce Goldstein, Spektrum Akademischer Verlag, 2014, 7e druk, 527 pagina’s.