Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (18)

11 maart 2023

De huidige film is nog altijd gebaseerd op de vinding van Joseph Plateau. Tussen het jaar 1843 en begin 1844 wordt Plateau geleidelijk aan blind. Ondanks zijn blindheid gaat hij nog door met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Een aantal van zijn toestellen waren aanwezig in het universiteitsmuseum. De lezers van deze publicatie maken ook kennis met het verschijnsel van de anamorfose, de camera obscura, de toverlantaarn en met de taumatroop.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (18)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Door een kijkproefje uit te voeren kan men kennismaken met het visuele verschijnsel van de nawerking van het licht op het netvlies, ook wel het nabeeld genoemd. De samenstellers van de publicatie geven op een overzichtelijke wijze het ontstaan van klassieke optische illusies weer. Internationaal bekende optische illusies en optische verschijnselen zijn de Oppel-Kundt illusie, de Müller-Lyer illusie, de Zöllner illusie, de Poggendorff illusie, de Hering illusie, de Wundt illusie, de Titchener illusie, de Ponzo illusie en de zeer bekende Cafémuur illusie.

Maar ook het verschijnsel van de Kanizsa driehoek laat de lezer kennismaken met een bijzonder verschijnsel in het zien en waarnemen. De publicatie OOG & Blik is uiterst geschikt voor het voortgezet onderwijs als referentiebron voor een verdieping in het onderwerp Gezichtsbedrog en kan tevens dienen als een aanzet voor verdere studie in de vakken Psychologie, Visuele Perceptie en Kunstgeschiedenis.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (18) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (18) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (18) - 4

Op een geslaagde zwart/wit foto in de publicatie ziet de lezer Jos de Mey geconcentreerd schilderen aan één van zijn vele onmogelijke figuren en onmogelijk te realiseren bouwkundige constructies. Met de mooie werkfoto start een kleurrijk overzicht van het werk van de beroemde Vlaamse kunstschilder.

Alle werken in de expositie zijn met veel zorg, precisie en passie vlakje voor vlakje en lijntje voor lijntje gecomponeerd en geschilderd. Details, licht en schaduwen worden soms wel door het aanbrengen van zeven laagjes verf gerealiseerd en tot schijnbare werkelijkheid gebracht. Zijn bakstenen lijken zeer echt en zijn met de hand “gebakken”. (Wordt vervolgd).