Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (22)

15 maart 2023

In het eerste hoofdstuk van het informatieve boek “Optische illusies” beschrijft de auteur licht en waarneming en wetten van het zien. Daarna volgen geometrisch-optische illusies, het waarnemen van vormen en helderheid en meerduidige waarnemingen. Veel aandacht is er voor kleur, het ruimtelijk zien en het waarnemen van beweging.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (22)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Het boek bevat unieke plaatjes. Door de gebonden uitvoering van dit zeer interessante studie- en referentieboek is er een hoog gebruikersgemak voor lezers. Het boek sluit af met een uitgebreide literatuurlijst en een trefwoordenregister. Dit één van de mooiste boeken over optische illusies met een begrijpbare wetenschappelijke benadering in het Nederlands.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (22) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (22) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (22) - 4

De inhoud van dit bijzonder mooie boek kan juist een aanleiding zijn om postzegels te verzamelen met het altijd boeiende thema optische illusies en andere visuele fenomenen op postzegels. Natuurlijk zijn sommige afgebeelde postzegels niet officieel te koop geweest bij de verkoopadressen van PostNL, maar zijn wel representatief voor het fascinerende thema van zien en waarnemen en het spel met onze visuele perceptie.

Regelmatig zijn er in het officiële circuit postzegels met telkens verrassende plaatjes voor de verzameling beschikbaar. Het speuren naar optische illusies in boeken, tijdschriften, reclame-uitingen en op filatelistische uitgaven is bovendien een leuk spel voor de liefhebbers van illusies. ISBN 978-90-8571-456-9, “Optische illusies”, Thomas Ditzinger, Uitgeverij Veen Media, 2014, 238 pagina’s. (Wordt vervolgd).