Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (25)

18 maart 2023

Over de jeugd van Christoffer Columbus is weinig bekend. In het algemeen wordt aangenomen dat hij in 1451 geboren is in Genua. Al op jonge leeftijd verdiende hij zijn brood op zee. Door een schipbreuk strandde hij in Portugal en ging voor de Portugezen werken als kapitein op een zeeschip. Zij geloofden niet in zijn plan om Indië te ontdekken. Hij ging voor de Spanjaarden de zee op. Met 3 schepen en veel eten en bemanningsleden vertrok de ontdekkingsreiziger op 3 augustus 1492.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (25)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Na enkele dagen varen waren de schepen Pinta en Niña al zwaar beschadigd en moesten reparaties uitgevoerd worden op de Canarische Eilanden. Na het inladen van vers voedsel verlieten de schepen weer de haven voor de grote overtocht. Pas op 12 oktober kwam er land in zicht. Het eiland werd San Salvador genoemd. Daarna werden meer eilanden ontdekt en op kaarten ingetekend. Het derde schip, de Santa Maria, verging op zijn tochten tussen eilanden.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (25) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (25) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (25) - 4

Columbus keerde met de andere zeilschepen terug naar Spanje. Hij maakte daarna nog meerdere ontdekkingsreizen naar de nieuw ontdekte werelden. In het jaar 1506 overlijdt de grote wereldontdekker Christoffer Columbus. Ter gelegenheid van de ontdekking van de nieuwe wereld in 1492 verscheen bij de Hongaarse posterijen een unieke kleurrijke serie van vier officiële postzegels. De serie verscheen tevens in het jaar van de wereldtentoonstelling in de Spaanse stad Sevilla.

De serie werd ontworpen door kunstenaar en graficus István Orosz uit Hongarije. Bij de ontwerpen heeft de kunstenaar het verschijnsel van de optische verwisseling op een bijzonder fraaie wijze uitgewerkt. Op één van de postzegels van 10 Ft naderen drie zeilschepen het nieuwe land en ontdekken de bemanningsleden onder leiding van de beroemde Columbus bijzondere mensen, die er zeker niet uitzien als Europeanen. Het zijn volgens Christoffer Columbus indianen. Bij het nogmaals kijken naar de afbeelding op deze postzegel zal de kijker het gezicht van een indiaan ontdekken in de kustlijn.