Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (26)

19 maart 2023

Op een postzegel van 15 Ft ziet de kijker een zeilschip het land achter zich laten en na een optische verwisseling ervaart de kijker dat Columbus in de richting van de grote oceaan een oogje in het zeil houdt. Een prachtig voorbeeld van een spel met het zien, waarnemen en optisch bedrog. Een wonderlijk en fascinerend samenspel tussen opdrachtgever, grafisch ontwerper en het eindresultaat voor de verzamelaar.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (26)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Kunstenaar en graficus István Orosz is in staat om kijkers volledig op het verkeerde been te zetten bij het kijken naar bepaalde herkenbare afbeeldingen. Al snel valt het dan op dat er iets vreemds te zien is. Het is het speelse verschijnsel van optische verwisseling waardoor het beeld niet dat is wat in eerste instantie gezien werd.

Kunstenaar István Orosz is in Hongarije geboren in 1951 en studeerde grafische technieken aan de hogeschool. Al vrij snel wist hij zich te ontwikkelen als een zeer begaafd ontwerper van affiches, aankondigingen van kunstvoorstellingen, boekomslagen en postzegels. Hij werkte onder andere op het toneel, als regisseur, schilder en reclameontwerper.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (26) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (26) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (26) - 4

Van zijn hand verschenen meerdere series postzegels voor de Hongaarse posterijen. Hij is een expert in het ontwerpen en tekenen van anamorfosen in diverse uitvoeringen. Verder schildert en tekent hij optische illusies, visuele paradoxen, onmogelijke figuren en optische verwisselingen. Hij is wereldwijd bekend door exposities in binnen- en buitenland.

Ook de twee andere postzegels geven een dubbelbeeld in de voorstelling van land, zee en attributen. Een speelse compositie van herkenbare voorwerpen en vormen is door István Orosz omgetoverd tot streng kijkende bemanningsleden op één van de schepen van Columbus. Knijp beide ogen een beetje dicht bij het kijken naar de voorstellingen en zie de beide gezichten. (Wordt vervolgd).