Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (28)

21 maart 2023

De kunstenaar laat zijn werken over de gehele wereld zien in kunstexposities en geeft in zijn interview aan dat hij zich in zijn slaap laat inspireren voor nieuwe ontwerpen. Voor de zegels zijn speciale ontwerpen gemaakt, omdat het verkleinen van zijn bestaande beelden uiteindelijk niet het gewenste effect zal opleveren bij de geïnteresseerde kijkers en bij de toevallige kijkers.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (28)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

Daarom is het ontwerpen van postzegels met aantrekkelijke en verrassende optische effecten een stuk moeilijker dan grotere oppervlakten. Tijdens de studietijd ontmoette hij andere beroemde vertegenwoordigers van op-art, zoals Jesús Rafael Soto, Carlos Cruz-Díez en Julio Le Parc. Hij was meteen verrast bij het zien van hun kunstwerken en zij leerden hem om binnen enkele dagen ook zelf te experimenteren met kinetische en optische kunst.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (28) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (28) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (28) - 4

Inmiddels heeft kunstenaar Youri Messen-Jaschin zich kunnen ontwikkelen als een expert op het gebied van deze vorm van beeldende kunst, waarmee het publiek en bezoekers van exposities zich langere tijd kunnen vermaken door eigen ontdekkingen. De optische effecten op de afgedrukte zegels zijn niet zo spectaculair dan de effecten op de originele in kleur gedrukte postzegels. Overigens kunnen sommige kijkers weer andere effecten ontdekken. Verzamelaars van postzegels met optische fenomenen treffen bij meerdere postadministraties eveneens uitgiften aan met fascinerende en veelal magische visuele beeldeffecten. (Wordt vervolgd).