Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (1)

2 augustus 2023

In een educatieve boekenserie onder de titel “Sterren!” verschenen een aantal themaboekjes over beroemde wetenschappers en onderzoekers. Het lees- en werkboek stimuleert leerlingen om zelf op onderzoek te gaan naar de inhoud van het betreffende onderwerp. De opzet van het leermateriaal is zeer geschikt als verdiepingsmateriaal voor (hoog)begaafde leerlingen vanaf groep 7.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (1)

Pioniers in de radioactiviteit

Tot de serie behoort het boekje Marie Curie. Een bijzondere en belangrijke vrouw voor de wetenschap en een baanbrekende natuurkundige. Haar leven stond volledig in het teken van het bestuderen van radioactieve straling. Haar onderzoeken heeft andere wetenschappers geholpen om atomen te begrijpen.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (1) - 4

Zij was de eerste vrouw die de Nobelprijs ontving in 1903 samen met haar man Pierre, voor de resultaten van hun onderzoeken en het ontdekken van nieuwe elementen. In 1911 ontving zij haar tweede onderscheiding, de Nobelprijs voor scheikunde. Het boekje presenteert Marie Curie op een aangename en uiterst leerzame wijze met foto’s van familiegebeurtenissen. Zij bracht haar twee dochters zelf groot, ondanks haar dagelijkse werk voor de wetenschap en haar rol als echtgenote van een eveneens hardwerkende wetenschapper Pierre Curie.

Na het overlijden van haar man door een ongeval werd Marie Curie gevraagd voor de functie van professor aan de Sorbonne. Zij werd daarmee de eerste vrouwelijke professor op deze universiteit. De eenheid van radioactieve straling is uitgedrukt in curie. Het boekje is interessant voor iedereen. ISBN 978-90-8664-282-3, “Marie Curie”, Elizabeth R.C. Cregan, Uitgeverij Schoolsupport, 2011, 32 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen