Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (2)

3 augustus 2023

De ontdekking van de radioactiviteit heeft een nieuwe wereld voor de mens ontsloten en dankzij de inspanningen van de familie Curie hebben wij de inwendige structuur van de materie verkend en meervoudig in beeld gebracht. Ook de geneeskunde heeft er nieuwe behandelwijzen aan ontleend.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (2)

Pioniers in de radioactiviteit

Het leven en het werk van Pierre en Marie Curie is gevuld geweest met onderzoek op het gebied van de radioactiviteit, maar hun geluk was maar voor korte duur. Over de baanbrekende werkzaamheden van dit beroemde echtpaar, hun dochter en haar man, verscheen een fascinerend overzicht in een rijk geïllustreerd uitgave in de reeks Wetenschappelijke Biografie.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (2) - 4

Pierre Curie (1859-1906) wordt in Parijs geboren en is al in 1882 amanuensis aan de Parijse Hogeschool voor industriële natuur- en scheikunde. Als wiskundige formuleert hij in 1894 zijn algemene symmetrieprincipe in de vorm van een aantal stellingen. Inmiddels doet hij ook onderzoek naar magnetisme en werkt aan een proefschrift en promoveert op 6 maart 1895. Tijdens de verdediging zat de jonge Poolse vrouw Marie Sklodowska met een meer dan grote aandacht te luisteren.

Marie Curie-Sklodowska (1867-1934) is een ijverige studente geweest met een zeer sterk karakter. Dankzij Gabriel Lippmann startte zij met onderzoek naar magnetisme en werd voorgesteld aan Pierre. Dat werd al snel echte liefde en het huwelijk vond in het jaar 1895 plaats. Dochter Irène werd geboren in 1897. Pierre en Marie raakten sterk geïntrigeerd door de merkwaardige straling die een jaar daarvoor beschreven werd door Henri Becquerel. Als moeder en wetenschapper werpt Marie Curie zich volledig op haar studie naar straling van materialen en samen ontdekken zij twee nieuwe elementen, radium en polonium. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen