Van Leeuwenhoek maakte de microscoop populairder

4 augustus 2023

Rondom de activiteiten ter viering en nagedachtenis over het leven, de prestaties, de bijzondere ontdekkingen en de ontwikkelingen in wetenschap en techniek van de microscoop en microbiologie, vinden er evenementen, herdenkingen, exposities en lezingen plaats. Centraal daarin staat de bekende Nederlandse wetenschapper en onderzoeker Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723).

Van Leeuwenhoek maakte de microscoop populairder

Antoni / Van Leeuwenhoek en de microwereld

Hij is geboren en overleden in Delft. Het jaar 2023 is daartoe uitgeroepen tot het Antoni van Leeuwenhoekjaar. In het Rijksmuseum Boerhaave te Leiden vindt bovendien in dit kader de expositie “Onvoorstelbaar” nu tot en met 7 januari 2024 plaats. Een geweldig mooie expositie die elke liefhebber van de historie en de ontwikkelingen in de wetenschap, biologie, wiskunde, natuurkunde en techniek van optische kijkinstrumenten zeker niet mag missen.

Door een samenwerking tussen boekmakers van uitgeverij WBOOKS en medewerkers van Rijksmuseum Boerhaave is een geweldig mooie en interessante publicatie onder de titel “Antoni / Van Leeuwenhoek en de microwereld” ontstaan. In dit informatieve en leerzame boek vertellen experts uit binnen- en buitenland over de wereld van het microscopisch kleine. De lezer maakt niet alleen kennis met het leven en werk van Antoni van Leeuwenhoek maar ook met wetenschappers als Johannes Swammerdam en Robert Hooke als zijn microscopiserende tijdgenoten.

Van Leeuwenhoek maakte de microscoop populairder - 2 Van Leeuwenhoek maakte de microscoop populairder - 3 Van Leeuwenhoek maakte de microscoop populairder - 4

Het boek “Antoni” is voorts rijk aan een schat van spectaculaire foto’s uit de wereld van de microfotografie en laat tevens zien dat de fascinatie voor de raadselachtige organismen onder de kijkopening van de microscoop, niet alleen het leven van Van Leeuwenhoek en de 17e eeuwse collega’s en de concurrenten beheerste, maar ook dat van veel hedendaagse wetenschappers en kunstenaars. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-625-8553-9, “Antoni / Van Leeuwenhoek en de microwereld”, Sietske Fransen en Tim Huisman, WBOOKS, 2023, 128 pagina’s, € 24,95.