Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (19)

31 juli 2023

Er bestaat al meer dan 100 jaar een relatie tussen waaghalzen in de kunst van het vliegen en pioniers uit de foto- en filmindustrie. Het zijn uiteindelijk de fotografen en filmers, die de bewijzen van de vele gevaarlijke experimenten en waaghalzerijen in de begin periode van het vliegen op de gevoelige plaat moesten vastleggen.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (19)

Geschiedenis van de film

De unieke relatie tussen het vliegen en de fotografie en het kunnen beschikken over uniek beeldmateriaal, waren voor het expositiecentrum NRW-Forum Düsseldorf voldoende aanleiding om een uiterst leerzame expositie over deze combinatie te organiseren. De geschiedenis van de vliegende mens is altijd al van nabij gevolgd door journalisten en fotografen.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (19) - 2 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (19) - 3 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (19) - 4

In de expositie “Die Kunst zu fliegen” kregen bezoekers een beeld van de boeiende geschiedenis van de vliegkunsten van mensen met beperkte middelen. De verschillende experimenten, de voortgang en de teleurstellingen waren uitgebreid in beeld gebracht in de expositieruimten en in ruime mate geïllustreerd beschreven in een mooie catalogus.

Voor pioniers als Otto Lilienthal en de gebroeders Wright heeft de fotografie een belangrijke rol gespeeld bij het verbeteren van vliegconstructies. De fotografie maakte dat het “schijnbaar onmogelijke” zichtbaar werd. (Wordt vervolgd).