Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (17)

30 juli 2023

De Franse fysioloog en uitvinder Étienne-Jules Marey (1830-1904) was een pionier van de chronofotografie. Hij maakte met zijn zelf ontworpen en geconstrueerde foto-apparatuur opeenvolgende opnamen van bewegingen van personen en dieren. In zijn studio in Beaune werkte hij met een assistent in een hoog tempo zijn uitvindingen op het vlak van de chronofotografie voor studie en demonstraties tot in de deatils uit.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (17)

Geschiedenis van de film

Met zijn zogenoemd chronofotografisch geweer kon hij ook bewegingen van vliegende objecten opnemen en na bewerking voor publiek zichtbaar maken. Dankzij de zakelijke kijk van zijn assistent konden zij de resultaten van hun werkzaamheden ook voor commerciële doeleinden toepassen. Er werd een apparaat gebouwd om korte filmpjes van de reeks opnamen aan publiek te laten zien.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (17) - 2 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (17) - 3 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (17) - 4

Zijn assistent zag er de zakelijke toekomst erin en richtte een eigen firma op, wat direct tot een breuk met Marey leidde. Na zijn middelbare opleiding ging Marey onder druk van zijn vader naar de École polytechnique en daarna in 1850 medicijnen studeren in Parijs. Zijn werkzame leven was zeer boeiend en effectief en richtte zich in eerste instantie volledig op de gezondheidszorg vanuit de fysiologie. (Wordt vervolgd).