Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (16)

30 juli 2023

De Amerikaanse uitvinder, industrieel en oprichter van General Electric Company, Thomas Alva Edison (1847-1931), maakte voornamelijk zijn fortuin met het opkopen van uitvindingen en bijbehorende patenten van producten, systemen, methoden en apparaten, die hij waar nodig perfectioneerde en in zijn bedrijven liet produceren om ze ter verkoop op de markt te brengen.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (16)

Geschiedenis van de film

Hij is onder meer bekend geworden door de uitvindingen van de praktisch op grote schaal toepasbare gloeilamp (1879), de fonograaf (1877) en de kinoscoop (1891). In Menlo Park (New Jersey) liet hij rond 1876 een modern onderzoekslaboratorium bouwen. Edison’s fundamentele uitvindingen en ontwikkelingen op het gebied van elektrisch licht, telecommunicatie en media voor geluid en beeld hadden een grote impact op de algemene technische en culturele ontwikkelingen.

William Kennedy-Laurie Dickson (1860-1935) was een in Frankrijk geboren zoon van een Engelse vader en een moeder van Schotse afkomst. In zijn werkzame leven was William Dickson een uitvinder en een leidend figuur in de pioniersperiode van de cinematografie. Hij bedacht en construeerde samen met Thomas Edison de kinetoscoop als eerste filmprojector in een bijzondere constructie.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (16) - 2 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (16) - 3 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (16) - 4

In 1879 emigreerde hij naar de Verenigde Staten en trad in 1883 in dienst bij het bedrijf van Thomas Edison. Eerst werkte hij aan elektrotechnische projecten en werd een enthousiast fotograaf. In 1888 kwam Edison met een plan ook een apparaat te ontwikkelen om op een bepaalde wijze plaatjes na elkaar te vertonen.

In maart 1889 werd er al een eerste patent op de nieuw ontworpen filmcamera verleend. Al snel kwam er een handelstype in 1891 en in 1893 werd hun kinetoscoop aan het grote publiek voorgesteld. In april 1895 kon William Dickson vertrekken bij Edison en ging bij Latham werken. In 1897 verliet hij de Verenigde Staten om zich te vestigen in Engeland en bouwde een succesvolle filmcarrière op. (Wordt vervolgd).