Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (13)

28 juli 2023

De Engelse fotograaf en wetenschapper Eadweard Muybridge (1830-1904) was een pionier in visuele studies naar fysische bewegingen van mensen en dieren. Nadat de eerste foto’s en fotoapparaten werden gepresenteerd in de eerste helft van de 19e eeuw, was het Muybridge die in 1872 een complex systeem van serie-opnamen van bewegende dieren maakte.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (13)

Geschiedenis van de film

Ook fotografeerde hij op grote schaal de bewegingen van mannen en vrouwen bij hun afgesproken activiteiten. Het geheel van deze studie is in veel boeken met zijn studie naar de anatomie en beweging van mensen gecombineerd. Muybridge maakte vaak gebruik van stereocamera’s voor het maken van toeristische opnamen voor het vullen van meerdere fotoboeken en het uitgeven van stereokaarten.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (13) - 2 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (13) - 3 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (13) - 4

Het grootste deel van zijn leven woonde en werkte hij in de USA en deed daar de experimenten, waarvan de zichtbare resultaten tot op de dag van vandaag zeer waardevol zijn voor studiedoeleinden en voor fotoliefhebbers. Alle 781 platen van zijn studie “Animal Locomotion” uit 1887 zijn in de publicatie afgedrukt. (ISBN 978-3-8365-0941-1, “Eadweard Muybridge”, Hans Christian Adam, Taschen Verlag, 804 pagina’s, een boek uit 2010).

Een gedetailleerde chronologie in dit studie-, referentie- en kijkboek werpt een bijzonder licht op deze geweldige pionier van de fotografie. De wijze waarop Muybridge zijn studie in beelden realiseerde maakt de publicatie extra waardevol voor bewegingsdeskundigen, voor studenten in de anatomie en voor postzegelverzamelaars met extra belangstelling voor achtergronden van de historische ontwikkelingen in foto- en filmtechnieken. (Wordt vervolgd).