Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (4)

5 augustus 2023

In de categorie Scheikunde werd in 1911 de Nobelprijs uitgereikt aan Marie Curie-Sklodowska (1867-1934), voor haar ontdekkingen van polonium en radium en voor haar studie naar de aard en samenstelling van deze twee elementen.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (4)

Pioniers in de radioactiviteit

In de categorie Natuurkunde werd in 1911 de Nobelprijs uitgereikt aan Wilhelm C. Wien (1864-1928), voor zijn ontdekkingen en verhandelingen over de wetten die de uitstraling van warmte bepalen, en in de categorie Geneeskunde of Fysiologie aan Allvar Gullstrand (1862-1930), voor zijn onderzoek naar beeldvorming door de lens van het menselijk oog.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (4) - 4

De Nobelprijs werd door Alfred Bernhard Nobel (1833-1896) in 1895 vastgelegd in een door hem geschreven testament en is een prijs is een jaarlijkse prijs voor personen, die één of meerdere bijzondere prestaties hebben verricht op de gebieden Scheikunde, Natuurkunde, Geneeskunde of Fysiologie, Literatuur en Vrede. Ook is er de prijs voor Economie, die ter nagedachtenis aan Alfred Nobel is ingesteld door de Zweedse Rijksbank.

De Nobelprijs voor de Vrede wordt toegekend door een commissie van vijf leden van het Noorse parlement. De vier andere prijzen worden jaarlijks toegekend door Zweedse wetenschappelijke instellingen en telkens op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, door de Zweedse koning uitgereikt. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen