Van Leeuwenhoek maakte de microscoop populairder (2)

5 augustus 2023

Dit jaar is het 300 jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek overleed in Delft. Met zijn zelfgemaakte microscoopjes en zonder een formele wetenschappelijke achtergrond is hij er in geslaagd om een nieuwe wereld zichtbaar te maken, die nog nooit iemand had gezien. Volgens zijn aantekeningen zag hij als eerste levende spermacellen, een wriemelende massa “kleine diertjes” in een waterdruppel en ook nog kleinere microwezens, die wij bacteriën zijn gaan noemen.

Van Leeuwenhoek maakte de microscoop populairder (2)

Antoni / Van Leeuwenhoek en de microwereld

De inhoud van dit fascinerende boek geeft aan hoe hij dat realiseerde en wat hem daartoe aanzette. De verhalenlijn, intermezzo’s en essay’s gaan vooraf met twee introducties en een uitgebreidere inleiding over de inhoud van dit zeer informatieve boek, dat rijk is aan vele prachtige en inspirerende plaatjes.

Tussen elke grotere bijdrage zorgt Wim van Egmond voor de nodige details uit de wereld van de microscopie, die dan voorzien zijn van zijn macrofoto’s en microscopisch kleine situaties, die voortdurend aanwezig zijn in de werelden rondom ons huis, ons werk en op ons vakantieadres. Ook over de eerder genoemde onderzoekers valt er veel te lezen en te beleven. Het geheel is een geweldig document geworden voor leken en belangstellenden in de geschiedenis van de microscopie.

Van Leeuwenhoek maakte de microscoop populairder (2) - 2 Van Leeuwenhoek maakte de microscoop populairder (2) - 3

ISBN 978-94-625-8553-9, “Antoni / Van Leeuwenhoek en de microwereld”, Sietske Fransen en Tim Huisman, WBOOKS, 2023, 128 pagina’s, € 24,95.


Gerelateerde artikelen