Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (12)

7 januari 2024

De geschiedenis van 3D video en 3D TV is een lang verhaal. Zelfs in 1929 werd de eerste vorm van 3DTV gedemonstreerd. Daarna werd dit fenomeen snel vergeten en moesten we wachten op de komst van een moderne stereoscopische 3D techniek om weer te gaan experimenteren met 3D beeldopname en -weergave. Het eerste hoofdstuk geeft daar een uitgebreid beeld over.

Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (12)

Erik de Vries zag een grote toekomst voor het medium televisie.

Ook is er aandacht voor 3D studio- en 3D overdrachtstechnieken, patroonherkenning en 3D meettechnieken en het geschikt maken van objecten en scènes voor representatieve 3D opnamen. Aan statische en dynamische objecten worden berekeningen uitgevoerd en analoog en digitaal bewerkt voor beeldtransport en 3D beeldweergave. De thans beschikbare 3D technieken en beeldschermen zijn ook gedetailleerd behandeld in dit boek. ISBN 978 3 540 72531 2, “Three-Dimensional Television”, H.M. Ozaktas en L. Onural, Springer-Verlag, 2008, 629 pagina’s.

Met zijn kennis, ervaring, enthousiasme en inzet wordt Erik de Vries (1912-2004) beschouwd als de grondlegger van de Nederlandse televisie. Hij maakte in 1935 zijn eerste experimentele televisiebeelden in het Natuurkundig Laboratorium - het NatLab - van Philips Eindhoven. Vanaf dat moment liet hij in vrijwel elk facet van de Nederlandse televisie zijn invloed zien. Ook bij de opbouw van de culturele ruimte die met televisie werd gecreëerd, speelde Erik de Vries een belangrijke rol.

Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (12) - 2 Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (12) - 3 Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (12) - 4

Zijn bijzonder gewaardeerde rol en werk in de ontwikkeling van de televisie in ons land is aantrekkelijk en vol overgave in de uiterst lezenswaardige en omvangrijke publicatie beschreven. Zijn kwaliteiten werden zeer gewaardeerd bij de publieke omroep, bij de commerciële televisie en bij vele mediaorganisaties. Hij voerde strijd tegen de gevestigde orde en won! Spraakmakende programma’s werden door hem geregistreerd en met succes op de televisie gebracht.

De Vries zag een grote toekomst voor het medium televisie en heeft ook internationaal veel bereikt. Hij werd onder meer onderscheiden met de toekenning van de Nipkovschijf voor zijn verdienste voor de innovaties in de Nederlandse televisiemaatschappij. Bij de publicatie behoort een DVD met beeld en geluid van Erik de Vries en selecties uit zijn favoriete en succesvolle producties. Een zeer boeiende historische publicatie.

ISBN 978 90 8506 509 8, “De man achter het scherm: de televisie van Erik de Vries”, Sonja de Leeuw, Uitgeverij Boom, 2008, 264 pagina’s. (Wordt vervolgd).