Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (17)

10 januari 2024

In Nederland is het de firma Philips uit Eindhoven die zich op een bijzondere wijze inspande om een invoering van televisie mogelijk te maken. Philips startte in 1948 met experimentele televisie-uitzendingen die alleen in en rond Eindhoven te ontvangen waren. In 1951 nemen de radio-omroepen activiteiten van Philips over. Samen richten zij de Nederlandse Televisie Stichting op. Op 2 oktober 1951 is de eerste officiële landelijke uitzending van de NTS, later omgedoopt in NOS.

Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (17)

Philips startte in 1948 met experimentele televisie-uitzendingen.

Er zijn echter nog weinig kijkers omdat er in 1951 slechts 500 huishoudens een toestel in huis hebben. Toch waren er duizenden mensen samengekomen om die eerste uitzending te aanschouwen en te ervaren. Ze staan samengedrongen bij de etalages van radiohandelaren, zitten in de zaaltjes van cafés of kijken bij buren.

Zo maakte het Nederlandse publiek kennis met de beeldoverdracht door de televisie. Om beelden op te nemen, te verwerken en geschikt te maken om uit te zenden zijn vele technische hulpmiddelen, apparaten, systemen en vooral personen nodig, die kennis hebben van het televisie vak en tv-apparatuur.

Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (17) - 2 Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (17) - 3 Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (17) - 4

Om tv-uitzendingen mogelijk te maken en de apparatuur optimaal te kunnen bedienen zijn vele vormen van studie- en instructieboeken noodzakelijk. Natuurlijk waren er studieboeken en instructieboeken beschikbaar voor de allereerste medewerkers van de NTS. Door de voortgang in de ontwikkelingen van tv-producties en -camera’s en alle bijbehorende hulpmiddelen moesten er ook moderne leermiddelen ontwikkeld en gerealiseerd worden.

Voor nieuwe medewerkers bij de NOS heeft het opleidingscentrum van de NOS al lang geleden meerdere informatieve en educatieve brochures laten maken. In het kader van onze aandacht voor het jubileum van 70 jaar televisie in Nederland (in 2021) geven wij onze lezers van de nieuwsbrief Optische Fenomenen een beeld uit de inhoud van de waardevolle en educatieve brochures “Licht en kleur” en “Televisietechniek”. (Wordt vervolgd).