Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (59b)

10 januari 2024

Wat ons oog ‘ziet’ wordt in het brein ‘vertaald’ en voor ons tot onze werkelijkheid gemaakt. Voor velen roept dat vragen op, die door de auteur gedetailleerd worden behandeld aan de hand van de volgende vragen: “Maar hoe werken oog en brein?”, “Door welk proces leren wij de dingen zien en herkennen en wordt actief leven mogelijk gemaakt?”, “Moeten wij leren hoe wij moeten zien of zijn onze hersenen daar bij onze geboorte al op ingesteld?” en “Is ons waarschuwingssysteem, dat via allerlei ontwikkelingsstadia tot zijn huidige vorm geëvolueerd is, ook berekend op de nieuwe taken die de mens zichzelf stelt?”

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (59b)

De psychologie van het zien

In dit leerboekje is beschreven wat proefondervindelijk over het proces ‘zien’ is vastgesteld - zowel fysiologisch als psychologisch. Het geeft mede een algemene theorie over het fenomeen gezichtsbedrog, dat ons veelal op verrassende wijze op het ‘verkeerde’ been zet of merkbaar is door een vervorming in het gezichtsveld.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (59b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (59b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (59b) - 4
Door Paul Baars ontworpen ‘illusie’ borden.

In dit boek worden vragen behandeld die van groot belang zijn niet alleen voor de schilder en fotograaf, maar voor ieder die interesse heeft in psychologie, biologie en filosofie in samenhang met het wonder van het zien. (Wordt vervolgd).

Visuele waarneming - de psychologie van het zien, Richard L. Gregory, Uitgeverij De Haan | Meulenhoff, 1966, 254 pagina’s.