Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (59a)

9 januari 2024

In deze bijdrage voor onze rubriek “Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies” is er speciale aandacht voor een studie- en informatieboekje over onze visuele waarneming uit 1966 onder de titel “Visuele waarneming - de psychologie van het zien”. Dit voortreffelijke lees- en leerboekje is de Nederlandse vertaling uit de oorspronkelijke eerste druk van de Engelse uitgave “Eye and Brain” van auteur Richard L. Gregory.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (59a)

De psychologie van het zien

Hij was werkzaam in het onderzoekslaboratorium voor visuele waarneming van de Universiteit van Cambridge. Veel onderzoek op het gebied van visuele waarneming in allerlei situaties en vormen is uitgevoerd, onder andere in opdracht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Hij was tevens uitvinder van optische instrumenten voor onderzoeksdoeleinden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (59a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (59a) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (59a) - 4
Hermann von Helmholtz (1821-1894) wordt ook wel de grootste onderzoeker op het gebied van de visuele waarneming genoemd. Het beeld van hem staat in Berlijn op het terrein van de Humboldt Universiteit aan de Unter den Linden 6. Ook in de filatelie is veel aandacht voor Von Helmholtz.

Zijn publicatie werd heel populair door de begrijpelijke inhoud en de wijze waarop het soms lastige onderwerp helder is weergegeven door teksten en bijbehorende illustraties. Er verschenen veel vertalingen en herdrukken door de grote belangstelling vanuit de vakwereld en het onderwijs. Wij laten enkele voorbeelden zien uit onze grote OF-Boekencollecties. Alles wat zich in de omringende wereld voor ons zichtbaar en merkbaar voordoet, komt tot ons via onze zintuigen en vooral door het oog. (Wordt vervolgd).

Visuele waarneming - de psychologie van het zien, Richard L. Gregory, Uitgeverij De Haan | Meulenhoff, 1966, 254 pagina’s.