Filatelistische aandacht voor: Sextant (9)

22 maart 2022

De gerenommeerde Italiaanse fotograaf van jachten Carlo Borlenghi ontving een mooie opdracht om één van de mooiste collecties met nautische instrumenten te fotograferen. Het resultaat van zijn werk is fascinerend en is op een geweldige wijze vastgelegd met prachtig gedetailleerde foto’s.

Filatelistische aandacht voor: Sextant (9)

Ook aandacht voor Jacobsstaf, Theodoliet en Meridiaankijker.

Tezamen met spannende reisvertellingen, uitgebreide toelichtingen op de gefotografeerde instrumenten en verhalen over het principe, het functioneren en het toepassen van nautische instrumenten, alsmede de betekenis van deze instrumenten voor de scheepvaart, is een indrukwekkend document en plaatjesboek samengesteld.

Filatelistische aandacht voor: Sextant (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Sextant (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Sextant (9) - 4

Onder de titel “Navigatie door de eeuwen heen”, met de ondertitel “Nautische instrumenten van astrolabium tot cirkel”, mogen alle medewerkers en de uitgever bijzonder trots zijn op dit fors uitgevallen boekwerk. Na de proloog is het boek ingedeeld in onderwerpen als een geografische breedtegraad, geografische lengtegraad, logboeken en zeekaarten, met als rode draad het leven op zee ingedeeld in perioden vanaf 1627.

In de bijdragen maken lezers op verhalende wijze de avonturen, spanningen, gevaren en natuurlijk het dagelijks leven mee. De belangrijkste verzamelingen met navigatie-instrumenten in Duitsland bevinden zich in Bremerhaven (Duitse Scheepvaartmuseum), Flensburg (Scheepvaartmuseum), Hamburg (Internationaal Maritiem Museum) en in Husum (Scheepvaartmuseum Noord-Friesland) In Italië zijn Florence (Museo di Storia della Scienza) en Bologna (Museo della Specola) leidend. De in het boek afgebeelde objecten maken deel uit van de collecties in het Museo degli Strumenti per la Navigazione in Bellagio. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen