Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (2)

23 december 2022

Extra leuk voor de postzegelverzamelaars met een keuze voor het thematisch verzamelen van postzegels, bijbehorende filatelistische uitgaven en informatieve publicaties over het thema of onderwerp, is dat het specifieke onderwerp bijna altijd een relatie heeft met andere thema’s en onderwerpen. De raakvlakken met de oorspronkelijke keuze zijn vaak zo interessant en boeiend, dat het nagenoeg uitgesloten is om alleen maar bijvoorbeeld postzegels te verzamelen over Thomas Alva Edison.

Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (2)

Thomas Alva Edison (1847-1931)

De ontwerpers van filatelistische uitgaven spelen met hun ontwerpen veelal in op bepaalde combinaties en overeenkomsten van en met personen en hun uitvindingen, ontdekkingen en betekenis voor techniek, wetenschap, mens, natuur, milieu en voor de maatschappij. Zo is bekend dat er lang voordat Edison zo’n succes had met “zijn” gloeilamp er aan het begin van de 19e eeuw door Humphry Davy (1778-1829) werd geëxperimenteerd met stroom door een platinadraad, die daardoor ging gloeien en zo licht uitstraalde.

Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (2) - 4

Volgens historische documenten was dat in 1802. In 1809 ontwikkelde Davy zijn eerste booglamp. Het licht van de booglamp wordt opgewekt door het veroorzaken van een elektrische boog tussen twee koolstofelektroden. Humphry Davy was een Britse chemicus en is onder andere bekend geworden door een ontdekking van een bedwelmende en pijnbestrijdende werking van het lachgas. Ook bedacht en realiseerde Davy een veiligere lamp voor de mijnwerkers, de zogenoemde Davylamp. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen