Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (3)

24 december 2022

Zijn grootste bijdrage aan de industriële vooruitgang is zonder twijfel zijn onderzoekslaboratorium, dat hij rond 1876 in Menlo Park, New Jersey liet bouwen. Dit was het eerste laboratorium dat speciaal werd opgezet om nieuwe apparaten, toestellen, machines en gebruiksvoorwerpen te ontwikkelen en de technologische vooruitgang op anderen te boeken en kan worden gezien als het eerste commerciële researchlaboratorium ter wereld.

Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (3)

Thomas Alva Edison (1847-1931)

Ieder technologiebedrijf heeft heden zo'n soort lab. De meeste zaken die in Menlo Park zijn bedacht en ontwikkeld werden telkens op zijn naam geoctrooieerd. Heinrich Göbel, in 1849 naar de USA geëmigreerd, claimde dat hij in 1854 al een gloeilamp had gemaakt. Göbel was echter zijn tijd vooruit en kon door het ontbreken van een effectief werkende elektriciteitsbron zijn uitvinding niet in de praktijk brengen.

Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (3) - 4

Later pakte Edison het bestaande idee op, verbeterde het procedé en maakte er een bruikbaar product van. Toen hij probeerde zijn uitvinding in het Verenigd Koninkrijk te patenteren bleek dat de Engelsman Joseph Swan, geheel onafhankelijk van Edison, enkele maanden eerder de gloeilamp ook had uitgevonden en gepatenteerd. In eerste instantie probeerde Edison Swan van plagiaat te beschuldigen, maar de Britse rechter verwierp de aanklacht tegen plagiaat.

Later legden ze hun juridische geschil bij en richtten ze in 1884 de Edison & Swan United Electric Company op. Alleen al over de gloeilamp heeft Edison gezorgd voor een interessant verlopen geschiedenis. Ook bij andere uitvindingen die hij claimde zijn soms meerdere personen betrokken, die ook aanspraak maakten op de betreffende uitvinding of verbetering. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen