Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (4)

25 december 2022

Thomas Edison werd geboren in Milan in de staat Ohio en groeit vanaf zijn negende op in Port Huron in de staat Michigan. Hij kreeg slechts enkele maanden regelmatig schoolonderwijs. Daarna kreeg hij les van zijn moeder, die onderwijzeres is geweest. Toen hij zeven jaar oud was, verhuisde het gezin naar de stad Port Huron, Michigan.

Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (4)

Thomas Alva Edison (1847-1931)

Vier jaar later kreeg hij zijn eerste baantje met het verkopen van snoep en kranten in de wagons van de Grand Trunk Railway tussen Port Huron en Detroit. Hij maakte gebruik van lange stoptijden van de trein in Detroit voor de aanvang van de terugreis, om in de leerboeken te lezen. Edison had als kind ernstige gehoor problemen.

De kennis die hij opdeed met het lezen van studieboeken, zijn belangstelling voor de techniek en voorkeur voor het experiment om iets te proberen waren voldoende aanleiding voor hem om in de kelder van zijn ouderlijkhuis een eerste laboratorium in te richten. Edison leerde op 16-jarige leeftijd de techniek van het telegraferen. Eerder bracht hij zichzelf al de basiskennis van de scheikunde en natuurkunde bij.

Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Thomas Alva Edison (4) - 4

Edison werkt verschillende jaren als telegrafist. In zijn vrije tijd realiseert hij tal van uitvindingen. Edison wilde graag op de hoogte zijn van alle nieuwe uitvindingen en zijn omgeving merkte snel dat hij elk defecte automaat weer wist te repareren. In 1869 brengt Edison een bezoek aan de beurs in Wall Street om een telegrafietoestel te bekijken dat in gebruik is voor het doorseinen van de goudprijzen en beurskoersen.

Het apparaat blijkt echter defect te zijn. Edison wist het echter te repareren waarna Western Union Telegraph hem opdracht geeft om een apparaat te maken en wist in het apparaat verschillende verbeteringen aan te brengen. Daarmee maakte hij zijn eerste fortuin. Het werd ook weer een belangrijke uitvinding: het Edison algemeen koerstikkertoestel. Na de uitvinding blijft Edison in dienst van Western Union Telegraph en wist tevens gedurende enige tijd verschillende uitvindingen te realiseren. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen