Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (1)

22 juli 2021

De Duitse natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) verwierf een internationale bekendheid door de ontdekking van de naar hem vernoemde röntgenstraling en door de in 1901 ontvangen eerste Nobelprijs voor de Natuurkunde. In 2020 is er aandacht voor Wilhelm C. Röntgen vanwege de 175e geboortedag en voor het feit dat hij zijn ontdekking van x-stralen 125 jaar geleden bekend maakte.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (1)

Röntgen woonde een tiental jaren in Apeldoorn.

Röntgen maakte namelijk op 8 november 1895 zijn wereldberoemde ontdekking in Würzburg bekend. Hij was toen verbonden aan het Natuurkundig Instituut van de Universiteit Würzburg. Zijn ontdekking werd van grote betekenis voor de natuurkunde, de medische diagnostiek en het gebruik in stralentherapie en geneeskunde.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (1) - 4

Wilhelm Conrad Röntgen werd op 27 maart 1845 in de stad Lennep (D) geboren als het enige kind van Friedrich C. Röntgen en de Nederlandse Charlotte C. Frowein. Op 3-jarige leeftijd verhuisde de familie in maart 1848 naar Apeldoorn en hij volgde daar lessen aan de lagere school. Van 1861 tot in 1863 volgde hij lessen op de Ambachtsschool in Utrecht. Hij woonde een tiental jaren in Apeldoorn en tijdens lessen en bijzondere universitaire studie ook in Utrecht. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen