Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (2)

23 juli 2021

In 1865 mocht hij bij uitzondering als toehoorder op de universiteit in Utrecht een aantal colleges volgen. Hij wilde echter studeren en een universitair examen afleggen en vertrok daardoor naar Zürich. Zijn technische studie deed hij in Zürich aan de Eidgenössischen Technischen Hochschule en sloot zijn studie af met een diploma als werktuigbouwkundig ingenieur in 1868.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (2)

Röntgen promoveerde in juni 1869 aan de Universiteit Zürich.

Hij promoveerde in juni 1869 aan de Universiteit Zürich om zich daarna te richten op een academische carrière. In 1875 ontving hij een aanstelling als professor voor de leerstoelen wis- en natuurkunde aan de Landbouwacademie in Hohenheim (D). Röntgen bekleedde daarna meerdere leerstoelen aan universiteiten.

In 1900 werd hij benoemd als professor aan de Universiteit München en ging in het jaar 1920 met emeritaat. Op 10 februari 1923 overleed W.C. Röntgen in München. Op zijn ontdekking van x-straling (1895) vroeg hij geen patent aan.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (2) - 4

Mede daardoor werd zijn ontdekking snel door het bedrijfsleven opgepakt en kwamen er vele toepassingen beschikbaar. Hij heeft 60 wetenschappelijke werken op zijn naam staan. Het Duitse Röntgen-Museum bevindt zich in de stad Remscheid-Lennep. Een bezoek aan de unieke collecties is zeer de moeite waard.

Een speciale aandacht voor het leven en werk van W.C. Röntgen is voor postzegelverzamelaars ook een inspirerende aanleiding om zich te verdiepen in aanverwante onderwerpen. Straling en radiologie zijn namelijk ook boeiende thema’s voor het starten en opbouwen van een thematische postzegelcollectie. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen