Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (3)

23 juli 2021

In de serie “Filatelistische aandacht voor:” staat W.C. Röntgen centraal. Maar ook zijn baanbrekende ontdekking in 1895, de vele afgeleide ontwikkelingen en posities van x-stralen in de natuur- en geneeskunde zijn zichtbaar gemaakt op vele speciaal daarvoor ontworpen postzegels. Bij een keuze van de postzegelverzamelaar voor het opbouwen van een postzegelcollectie rond het leven en werk van W.C. Röntgen komen al direct aanverwante onderwerpen tevoorschijn.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (3)

Tot het elektromagnetische spectrum behoort ook röntgenstraling.

Neem alleen maar als voorbeeld het kleurrijke effect van een regenboog. Het verschijnsel van een natuurlijke regenboog is namelijk gebaseerd op een lichtspectrum binnen het elektromagnetische spectrum, waarin ook een plaats is aangegeven voor de röntgenstraling. Dat maakt het verzamelen extra aantrekkelijk en boeiend. Tevens is het lastig om grenzen in de benoemde verzameling vooraf aan te geven of tijdens het selecteren en ordenen aan te houden.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (3) - 4

In de OF-Postzegelcollecties zullen de deelverzamelingen Wilhelm C. Röntgen, straling, radiologie, elektromagnetische spectrum, optische instrumenten, diagnostische apparatuur, wetenschap en techniek, soms zijsprongen maken naar de fotografie, beeldtechnieken, radioactiviteit, onderzoekers en wetenschappers, licht en kleur en Nobel-prijswinnaars. Onderwerpen genoeg om een reuze collectie op te bouwen en om veel te leren van anderen. Voor volledigheid van de verzameling zijn in het algemeen alle zegels uit een serie of een postzegelblok in de overzichten afgebeeld. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen